T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / EYÜPSULTAN - Kemerburgaz Halis Kutmangil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İŞLETMELERE DEVLET DESTEĞİ DUYURUSU

İŞLETMELERE DEVLET DESTEĞİ DUYURUSU

2023-2024 Eğitim Öğretim yılında işletmelerde mesleki eğitimi gören öğrencilerimize ödenecek ücretler ile bu ücret kapsamında işyerlerine verilecek devlet teşvikine ilişkin açıklamalar, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre Aday Çırak ve Çıraklar ile İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören, Staj veya Tamamlayıcı Eğitime Devam Eden Öğrencilere Ödenecek Ücretlere Yönelik Devlet Katkısı Uygulaması Hakkında Usul ve Esaslar konulu resmi yazıda belirtilmiş olup; anılan Kanun ve Resmi yazıya istinaden aşağıdaki açıklamalara göre işlem yapılması gerekmektedir.

1- Öğrenciler kendi adına herhangi bir bankada Hesap açacaklar. (Öğrenci 18 yaşından küçükse veli ile birlikte açılabilir.)

2- İşletme öğrencinin ücretini Ay bittikten sonra ayın 1'i ile 8'i (8'i dahil) arasında öğrencinin hesabına yatıracak. ( ayın 8’i hafta sonuna denk gelmesi halinde ilk iş günü)

3- İşletme, öğrenciye stajyer ücretinin yatırıldığına ilişkin banka dekontunu   her ayın 8'ine kadar okulumuz mail adresine (haliskutmangilcpl@gmail.com) gönderilmesi gerekmektedir. (Dekont açıklama kısmına öğrencinin ismi ve hangi aya ait ücret olduğu belirtilecek)

    Öğrencinin hesabına 2023 Yılı sonuna kadar  yatırılacak aylık asgari  stajyer ücreti:

11402,32 X0,30=3420,69 TL

 

4-   Bu işlemlerden sonra Devlet Katkısı* işletmenin hesabına o ayın 25'inden sonra yatırılacak.

 

* 20'den fazla personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 3420,69X1/3= 1.140,23 TL devlet teşviki ödemesi yapılır.

* 20'den az  personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 3420,69X2/3= 2280,46 TL devlet teşviki ödemesi yapılır.

 

 

 

 

 

3308 SAYILI MESLEKİ EGİTİM KANUNUNA GÖRE ADAY ÇIRAK VE ÇIRAKLAR İLE İŞLETMELERDE MESLEKİ EGİTİM GÖREN, STAJ VEYA TAMAMLAYICI EGİTİME DEVAM EDEN ÖGRENCİLERE ÖDENECEK ÜCRETLERE YÖNELİK DEVLET KATKISI UYGULAMASI HAKKINDA USUL VE ESASLAR ÖZET BİLGİLER

 

Devlet katkısı uygulama esasları

MADDE 4- (1) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun geçici 12’nci maddesi uyarınca, aday çırak ve çıraklar ile anılan Kanunun 18 inci maddesine göre işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere aynı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında yapılacak ödemeler asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan, kalfalık yeterliliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine yapılacak ödemeler ise asgari ücretin yüzde ellisinden az olamaz.

(2)   3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun geçici 12’nci maddesi uyarınca, mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri, mesleki eğitim merkezi programına devam eden öğrencilere ödenebilecek en az ücretin ise tamamı 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi kapsamında Devlet katkısı olarak ödenir.

(3) Öğrencilere, sözleşme gereği ödenmesi gereken ücretin, Devlet katkısına ilişkin kısmı İŞKUR tarafından Fon kaynaklarından, kalan tutar ise işletmelerce karşılanır.

(4) Mesleki eğitim merkezi programlarında (ustalık telafi programı dahil):

a)   Her öğrenci Devlet katkısından bir defaya mahsus yararlandırılır.

b)  İŞKUR tarafından Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenlenen kurs veya programlardan daha önce yararlanmış ve/veya yararlanmakta olan kişilere Devlet katkısı ödemesi yapılmaz.

c)   2/10/2017 tarihli ve 15575022 onay sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge kapsamında mesleğinde ustalık belgesi alabilecek durumda olup mesleki eğitim merkezi programlarına kayıt olanlara Devlet katkısı ödemesi yapılmaz.

ç) Kayıt olmak istediği meslek alan/dalından diploması, ustalık belgesi, iş yeri açma belgesi, 4’üncü seviye veya üstü MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, 4 üncü seviye veya en az 756 saat kurs bitirme belgesine sahip olanlara Devlet katkısı ödemesi yapılmaz.

d)  Ustalık telafi programında kayıtlı olduğu meslek dalında eğitimi yarıda bırakıp başka bir meslek dalından tekrar kayıt olan öğrenciler için toplamda ustalık telafi eğitimi süresinden fazla Devlet katkısı ödenmez.

e)   Kanunlara göre belirlenmiş olan yaş ve çalışma süresini tamamlayarak aylık bağlanmış olanlar (emekliler) için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun geçici 12’nci maddesindeki Devlet katkısı hükümleri uygulanmaz.

f)   Sözleşme tarihi itibariyle, isteğe bağlı sigortalılık hariç 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri ile ek 6’ncı maddesi ve ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında son üç yıl içerisinde süreye bağlı olmaksızın sigortalı olup ustalık telafi programlarına kayıt olanlara Devlet katkısı ödemesi yapılmaz.

g)  Ön lisans, lisans ve lisansüstü bir programdan mezun olanlara Devlet katkısı ödemesi yapılmaz.

ğ)  Ustalık telafi programları öğrencilerine ödenmesi gereken ücreti her ayın sekizinci gününe kadar öğrencinin banka hesabına yatırdığını belgeleyen evrakı bir sonraki ayın sekizine kadar beyan etmeyen işletmelere o aylara ait Devlet katkısı ödemesi yapılmaz.

h) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 18 inci maddesi kapsamında eğitim birimi oluşturmayan işletmelere Devlet katkısı ödemesi yapılmaz.

ı)  Ustalık telafi programına kayıtlı öğrencilerden Devlet katkısı alma şartlarını taşıyanlar için işletmelere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun geçici 12’nci maddesi kapsamında asgari ücretin yüzde ellisi kadar Devlet katkısı ödenir.

i)  Devlet katkısı ödemesi yapılacak alanlar MEB ve İŞKUR tarafından belirlenir.

j)  Devlet katkısından faydalanacaklara ilişkin MEB, İŞKUR, SGK ve MYK arasında veri paylaşımı yapılır.

(5) İşletmeler, öğrenciye sözleşme gereği ödenmesi gereken ücreti her ayın sekizinci gününe kadar öğrencinin banka hesabına öder. İşletmelerce ödenen ücretin Devlet katkısına ilişkin tutarı aynı ayın en geç yirmi beşinci gününe kadar işletmelere ödenir. Ancak, Millî Eğitim Bakanlığı ile sektörler arasında yapılan mesleki eğitim iş birliği protokolleri kapsamında Mesleki Eğitim Merkezi Ustalık Telafi Programına katılan öğrenciler için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun geçici 12’nci maddesi uyarınca yapılacak Devlet katkısı ödemeleri ilgili okul müdürlüğünce doğrudan öğrencilere ödenebilir.

(12)        Devamsızlığı olan, hastalık izninde (raporlu) olan öğrencilerin bu günlere karşılık gelen ücretleri ödenmez.

(13)        Bu Usul ve Esaslar kapsamında öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır.

 

 

Sorumluluk

MADDE 5- (1) Okul müdürlükleri ve yükseköğretim kurumları tarafından MEB ve YÖK'e iletilen bilgilerin doğruluğundan ve belirlenen süreler içerisinde bildirilmesinden ilgili okul müdürlükleri ve yükseköğretim kurumlan sorumludur.

(2) İŞKUR'a yapılan yanlış, yersiz ve hatalı bildirimler nedeniyle yapılacak ödemelerden İŞKUR sorumlu değildir.

(3) İşletmeler, öğrenci ile yapılan sözleşmede belirlenen öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarı ve işletme payına düşen tutarı, her ayın onuncu gününe kadar öğrencinin banka hesabına ödemekle sorumludur.

(4) MEB ve YÖK tarafından talep edilip İŞKUR tarafından zamanında aktarılmayan ya da eksik aktarılan tutardan dolayı MEB ve YÖK sorumlu tutulamaz.

(5) MEB ve YÖK devlet katkısı tutarlarının okullara ve yükseköğretim kurumlarına zamanında aktarılmasından sorumludur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.09.2023 - Güncelleme: 21.09.2023 11:27 - Görüntülenme: 3907
  Beğen | 8  kişi beğendi